Blogin esittely

Tervetuloa blogimatkalle tutustumaan ADHDn ihmeelliseen maailmaan siskojen kanssa.

Olet löytänyt perille, lukemaan Suomen uusinta ja vanhinta, suurinta ja hienointa – toisin sanoen ainoaa – blogisivustoa, jossa joukko briljantteja naisia kirjoittaa elämästään ADHDn kanssa. Meitä kirjoittajia, siskoja, on seitsemän, joten pystymme kertomaan laajasti erilaisista kokemuksista, oireista, ja omaamme näkemystä.

ADHD on pitkään näyttäytynyt poikien ja miesten ongelmana, mutta se on aivan yhtä yleinen naisilla. Naisten ADHDta ei ole osattu kovin hyvin diagnosoida, koska naisten oireet eroavat miesten tyypillisistä oireistä. Samasta syystä naisten oirekirjosta ei ole kovin hyvää käsitystä Suomessa, vaikka ulkomailta on helppo löytää tietoa englanniksi. Usein myös ajatellaan, että ADHD menee aikuistuessa ohi, vaikka tosiasiassa aikuinen vain oppii paremmin kompensoimaan ja ennakoimaan haasteet. Se, että aikuinen osaa paremmin hallita elämäänsä ADHD-oireiden kanssa, ei tarkoita, että ADHD jotenkin parantuisi aikuisiällä.

Toivomme myös terveydenhuollon ammattilaisten löytävän lukemaan blogia, sillä käsittelemme asioita, jotka koemme Suomessa huonosti tunnetuiksi.

Pyrkimyksenämme on täyttää kertaheitolla tämä (k)ammottava aukko – on äärimmäisen vaikea löytää verkosta naisille ja heidän läheisilleen suunnattua tietoa ADHDsta. Toivomme, että myös terveydenhuollon ammattilaiset tutustuisivat blogiin, sillä tulemme käsittelemään asioita, jotka omien kokemustemme mukaan ovat Suomessa huonosti tunnettuja.

Tärkeässä roolissa ovat myös vertaiskokemukset, kuten arkielämän haasteiden inhorealistiset kuvaukset. On helpottavaa huomata, ettei olekaan yksin tai erilainen – maailmassa onkin muita samanlaisia, samalla tavalla erilaisia. Eikä ADHD ole vain haitta – se voi olla supervoimasi, poikkeuksellisten kykyjesi taustalla.

Haluamme muuttaa suomalaisten käsitykset siitä, mitä on naisten ADHD.

Emme halua blogillamme enempää eikä vähempää kuin muuttaa suomalaisten käsitykset siitä, mitä naisten ADHD on. Tämä muuttaminen on tietysti vaikea tehtävä, kun huomaa, että monella ei ole oikein mitään käsitystä… joka tapauksessa, nykyinen tilanne ja tietotaso ei mielestämme ole riittävä, ja tämä johtaa kestämättömiin tilanteisiin niin yksilöiden ja perheiden, kuin myös terveydenhuoltojärjestelmän kuormituksen, osalta.

Me siskot olemme eläviä todisteita siitä, että ADHD ei ole menolippu elinkautiseen kärsimykseen, vaan se myös antaa jotain sellaista, mitä muilla ei ole.

  • Jos olet saanut diagnoosin, hienoa että löysit tänne. Blogin tehtävänä on voimauttaa, kannustaa, lohduttaa, ja jakaa tietoa.
  • Jos mietit, pitäisikö sinun hakeutua tutkimuksiin, blogi auttaa tutustumaan elämän ADHD-mausteilla – älä kuitenkaan jää aikailemaan vaan mene tutkimuksiin (sinulla voidaan todeta ADHD, tai oireitasi voi selittää jokin ihan muu, mutta kaikkeen pätee se, että ilman osaavaa tutkimusta ja diagnoosia et pääse eteenpäin).
  • Jos perheenjäsen, ystäväsi tai muu läheinen on ADHD-nainen, teet suuren palveluksen hänelle, mutta myös itsellesi, kun luet blogia, ja ymmärrät paremmin, miksi hän on sellainen kuin on. Saat blogista konkreettisia vinkkejä, miten voit asioissa mennä puolimatkaan vastaan sellaisilla pienillä jutuilla, jotka eivät vaadi sinulta mitään panostusta.
  • Jos epäilet tai tiedät olevasi ADHD-naisen kollega tai esihenkilö, saat myös bogista vinkkejä siihen, kuinka ADHDn tuomia haasteita voi paremmin hallita työpaikalla, ja miten johdettuna ADHD-naisen uskomattomat voimavarat puhkeavat kukkaan.

Muutama speksi blogille: se on 100% anonyymi. Anonyymiys on avoimuutemme kriittinen mahdollistaja. Kysymys ei ole vain meistä kirjoittajista itsestämme, vaan oikeus anonyymiyteen on myös perheillämme. Älä siis käytä aikaa miettiäksesi, ketkä blogia kirjoittavat. Jos tiedät tuntevasi tai epäilet tunnistavasi jonkun kirjoittajista, kunnioita yksityisyyttämme, ja pidä asia omana tietonasi.

Kirjoitamme nimimerkein, jotta lukija erottaa eri kirjoittajat ja persoonat.

Blogin aihe on sen verran arkaluontoinen tai monissa tunteita herättävä, ettemme ole vielä päättäneet, kuinka paljon annamme blogissa kommentointimahdollisuuksia julkaisuihin. Haluamme käyttää aikamme sisällön tuottamiseen, emme törkyviestien moderointiin. Tämän on tarkoitus tuottaa hyvää mieltä ja vertaistukea sekä lukijoille että tekijöille.

Toivottavasti viihdyt, olet lämpimästi tervetullut!